baby
Baby en dreumes in de rouw
24 september 2017
Lieve Oma Pluis
31 oktober 2017
Toon alles

Peuters en kleuters in de rouw

Wanneer kinderen te maken krijgen met een overlijden, maken zij de meest ingrijpende vorm van verlies door. De impact die deze vorm van verlies teweeg brengt is enorm: een geur, een muziekstuk, een winkel, een bepaalde dag, dit zijn allemaal triggers die herinneringen kunnen oproepen, zelfs jaren later nog.

Wanneer kinderen te maken krijgen met deze vorm van verlies raken zowel de emotionele ontwikkeling als de cognitieve ontwikkeling verstoord, zij kunnen op allerlei manieren laten merken dat zij verdriet hebben en rouwen. Als ouder zijnde is het op deze momenten belangrijk om er te zijn en te bespreken wat er is gebeurd.

Maar hoe bespreek je een verlieservaring met een peuter of kleuter dat nog niet goed begrijpt wat verlies en rouw betekent? En hoe kom je erachter hoe jouw peuter of kleuter omgaat met een verlies?

Kinderen van twee tot zes jaar

Vanaf de leeftijd van twee tot ongeveer zes jaar worden kinderen peuters en later kleuters genoemd.

Op deze leeftijd weten kinderen over het algemeen ongeveer wel wat dood is, echter begrijpen zij nog niet dat dood definitief is. Voor je kind is in deze leeftijdsfase de dood iets dat slechts tijdelijks is. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, zal je kind wel beseffen dat dood en verdriet onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. In deze leeftijdsfase hebben kinderen over het algemeen nog geen angst voor de dood. Kinderen willen in deze leeftijdsfase juist het liefst alles weten en zullen daarom met vragen komen als: ‘Hoe werkt dat dan?’, ‘Hoe voelt dat dan? en ‘Hoe ziet dat eruit dan?’.

In het spel van je kind zal je als ouder kunnen zien dat je kind bezig is met zijn of haar gevoelens uiten ten gevolge van het verlies. Je kind kan bijvoorbeeld een ongeval naspelen wat het heeft meegemaakt of de poppen in een schoenendoos leggen, waarbij de schoenendoos dient als een kist. Voor een kind is deze manier van spelen een manier om te kunnen omgaan met verlies. Voor jou als ouder, kan het door merg en been gaan. Hoe jonger je kind, hoe meer fantasie in het spel een rol zal spelen.

Tot slot zal je kind in deze leeftijd zijn gevoelens emotioneel kunnen gaan uiten middels driftbuien en gilpartijen. Deze driftbuien en gilpartijen kunnen soms zomaar uit het niets lijken te ontstaan, terwijl voor het kind deze buien te maken hebben met het verlies.

Hoe kan je jouw peuter of kleuter ondersteunen bij een verlies?

“Wanneer ik vertel dat ik een praktijk heb voor verlies- en rouwbegeleiding, worden mij vrijwel meteen vragen gesteld die verband houden met een verlies. Ik krijg van ouders vaak de vraag hoe zij het beste hun kind de ondersteuning kunnen bieden na een verlies.

Ik zal eerlijk zijn in mijn antwoord, hier is geen éénduidig antwoord op te geven. Het is vooral belangrijk om als ouder zijnde naar je gevoel te luisteren en aan de hand daarvan je keuze te maken. Wel heb ik een aantal tips die je wellicht zouden kunnen helpen om deze keuze makkelijker te kunnen maken.”

 – Jennifer Weerman –

  • Wanneer je kind je vragen stelt over de dood, beantwoord deze dan zo eerlijk mogelijk en benoem de dingen zoals het is.
  • Stel je kind wedervragen; hoe denkt je kind over dood?
  • Als je besluit je kind mee te nemen naar een begrafenis, bereid je kind hier dan op voor. Lees boekjes voor, ga hierover in gesprek of stel vragen. Zorg ervoor dat je kind weet wat het te wachten staat.

Welke tips heb jij zelf nog om jouw peuter of kleuter te kunnen ondersteunen bij een verlies?

Mocht je naar aanleiding van deze tekst vragen hebben? Schroom niet, zet je vraag gerust onder dit bericht en ik kom er zeker op terug. Wil je liever je vraag anoniem stellen, dat kan natuurlijk ook. Je kan me dan je vraag mailen via info@vanrupstotvlinder.nl

Vond je dit bericht interessant? Deel het dan gerust door, dit wordt zeer gewaardeerd.

Warme groet van Jennifer.


Wil je weten hoe Van Rups tot Vlinder in de praktijk te werk gaat? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang als dank een E-book met daarin 3 creatieve werkvormen die ik ook in mijn praktijk gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *