Aanbod

Workshoplezing

‘Stilstaan bij verlies en rouw’

Op het moment dat men spreekt over verlies, wordt er veelal direct gedacht aan overlijden en dood. Verlies heeft echter niet altijd betrekking op dood. Verlies kan namelijk op veel meer manieren plaatsvinden. In deze workshoplezing ga ik daarom in op de verschillende verlieservaringen die in het leven voorbij kunnen voorkomen.

Ik ga vooral in op wat rouw en verlies is bij kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 12 jaar. Je kunt verwachten dat je antwoorden krijgt op vragen als: Hoe weet je of een kind rouwt en steun nodig heeft? Op welke manier geef je dan steun aan het kind? Als het kind oud genoeg is om te praten, hoe ga je dan het gesprek aan met een kind dat net een verlieservaring heeft meegemaakt? En wat zou je kunnen doen wanneer het kind wel gevoelens en emoties laat zien ten gevolge van een verlieservaring, maar hier niet over wil of kan spreken?

Naast antwoord op deze vragen, krijg je tijdens deze workshop uiteraard ook een aantal handvatten aangereikt die je kan inzetten om een gesprek te beginnen met kinderen. Zo ontvang je een aantal creatieve ideeën die als ondersteunend ingezet kunnen worden als praten over verlies niet vanzelf gaat. Deze ga je ook zelf ervaren tijdens de workshoplezing zodat je exact weet hoe je de activiteit kunt gaan uitvoeren en wat de impact kan zijn.

Deze workshoplezing biedt je inzichten in het verlies- en rouwproces van kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 12 jaar. Daarnaast biedt deze workshoplezing je een drietal handvatten die je kunnen helpen om met een kind op een laagdrempelige manier een gesprek aan te gaan over gevoelens en emoties na een verlieservaring.

Deze workshoplezing is geschikt voor ouders, opvoeders en professionals die weinig tot geen kennis hebben over verlies en rouw bij kinderen en hier graag meer kennis over zouden willen opdoen.

 • Inloop vanaf 09.30 uur.
 • Start workshoplezing 10.00 uur.
 • Einde workshoplezing 13.00 uur.
 • Bewijs van deelname
 • Handout van de workshoplezing

De investering voor deze workshoplezing bedraagt € 97,- incl. btw.

Omdat deze workshoplezing op meerdere data gegeven wordt, is het belangrijk om even een datum te kiezen die past bij jouw agenda. Klik daarom op die aanmeldbutton die het meest geschikt is betreft datum.

Online aanbod

Brons
€ 247
Onbeperkt toegang tot de online leeromgeving
Zes modules, waarvan vijf over verlies en rouw
Inclusief een handig downloadbaar werkboek
Afsluiting cursus met certificaat
Nu aanmelden!
Zilver
€ 497
Onbeperkt toegang tot online leeromgeving
Zes modules, waarvan vijf over verlies en rouw
Inclusief een handig downloadbaar werkboek
Afsluitend webinar na cursus
Inclusief deelname aan workshop creatieve werkvormen
Afsluiting cursus met certificaat
Nu aanmelden!
Goud
€ 697
Onbeperkt toegang tot online leeromgeving
Zes modules, waarvan vijf over verlies en rouw
Inclusief een handig downloadbaar werkboek
Afsluitend webinar na cursus
Inclusief deelname aan workshop creatieve werkvormen
Inclusief vijf live dagen met meer diepgang n.a.v. behandelde stof in de modules
Afsluiting cursus met certificaat
Nu aanmelden!

‘Verlies & rouw bij kinderen, hoe zit dat nou?’

Herken jij één of meer van de volgende gevoelens of emoties bij kinderen?

 • Concentratieproblemen
 • Boosheid
 • Angsten
 • Schuldgevoelens
 • Verdriet
 • Onzekerheid

Wist je dat dit zomaar wat uitingen zijn die kinderen kunnen laten zien als reactie op een verlieservaring? Echter niet altijd zijn wij hier ons van bewust. Wil jij hier nu meer over leren? Dat kan met deze praktische en inzichtelijke cursus voor ouders, opvoeders en professionals.

‘Als praten over verlies niet vanzelf gaat’

In het leven hebben we allen te maken met een diversiteit aan situaties waarbij gelachen en gedanst wordt en situaties waarbij er sprake is van verlies waarbij er gehuild wordt en rouw aanwezig is. In beide situaties zijn er gevoelens en emoties die om de hoek komen kijken. In de ene situatie is het gemakkelijker om over deze gevoelens en emoties te praten dan in de andere situaties. Dit geldt ook zeker voor kinderen. Het ene kind zal sneller praten over zijn gevoelens en emoties, terwijl een ander kind zijn gevoelens en emoties opkropt en hier geen raad mee weet.

Deze cursus geeft jou als ouder, opvoeder of professional de inzichten en handvatten om te kunnen omgaan met de gevoelens en emoties van een kind in rouw en helpt tevens om een gesprek aan te gaan met een kind in rouw. Op het moment dat je als ouder, opvoeder of professional zijnde weet welke impact een verlieservaring nu daadwerkelijk kan hebben op een kind en welke gevoelens en emoties dit teweeg kan brengen, kun je veel beter inspelen op wat het kind nodig heeft aan eventuele ondersteuning.

Theorie, tips, handvatten en werkmaterialen die je direct kunt toepassen in situaties van verlies en rouw bij kinderen. Deze theorie, tips, handvatten en werkmaterialen zijn vooral gericht op de volgende vragen:

 • Hoe weet je dat een kind rouwt?
 • Hoe ga je om met een kind dat rouwt na een verlieservaring?
 • Hoe ga je een gesprek aan over verlies en rouw met kinderen?
 • Op welke manieren kun je antwoord geven op de verschillende vragen die kinderen stellen over verlies en rouw?

Deze cursus is bedoeld voor ouders, opvoeders en professionals die graag meer willen weten over verlies en rouw bij kinderen.

Het programma is afhankelijk van welk pakket je kiest. Je kan kiezen uit de mogelijkheden:

 • Brons
 • Zilver
 • Goud
 • Goud-ster

De investering is afhankelijk van welk pakket je kiest;

 • Brons € 247,-
 • Zilver € 597,-
 • Goud € 847,-
 • Goud-ster € 997,-

Het is belangrijk om eerst te weten welk pakket je wilt afnemen. Zodra je dit weet, maak dan je keuze om je aan te melden voor de cursus die jij graag wenst te doen.

‘Meer kapot dan lief’

Deze cursus behandeld het thema pesten en tevens de impact die het kan hebben.

In deze cursus leg ik eerst uit wat de definitie is van plagen en pesten, dit omdat ik in mijn werk als pedagogisch medewerkster nog vaak genoeg te horen krijg dat de kinderen op de opvang elkaar plagen. Wanneer ik dan met de kinderen een gesprek heb over hetgeen er is gebeurd en kijk naar de definities van plagen en pesten, dan is het naar mijn mening juist zo dat in sommige gevallen het plagen al meer neigt naar pesten. Juist om die reden vind ik het van belang om de definitie uit te leggen. Van daaruit is een stap te maken naar een duidelijke uitleg over de waarneembare kenmerken in het gedrag van een pester en een gepeste en de uiteindelijke gevolgen van pesten.

Aangezien in deze cursus ook de doelgroep jongeren aan bod komt, zal er ook aandacht zijn voor suïcide ten gevolge van pesten. Belangrijke vragen die dan behandeld zullen worden tijdens deze cursus zijn onder meer:

 • Wat wordt er verstaan onder suïcide?
 • Hoe herken je de signalen bij suïcidaliteit?
 • Hoe ga je het gesprek aan met een jongere over suïcidaliteit?

Deze cursus biedt jou onder meer:

 • Inzichten in het verschil tussen plagen en pesten
 • Een overzicht van de gedragingen die kinderen en/of jongeren laten zien wanneer zij gepest worden of pesten
 • Een overzicht van de gedragingen die kinderen en/of jongeren laten zien wanneer zij te maken hebben met suïcidale gedachten ten gevolge van het pesten

Deze cursus is geschikt voor ouders, opvoeders en professionals die weinig tot geen kennis hebben van wat plagen en pesten nu eigenlijk daadwerkelijk doet bij het kind en/of de jongere.

Omdat deze cursus ook het stuk suïcide aanraakt, kan het zijn dat deze cursus wellicht een impact gaat hebben op ouders, opvoeders en professionals die hier al zelf mee in aanraking zijn gekomen.

Het advies is dan ook om heel goed bij je gevoel te blijven en na te gaan of deze cursus al dan niet iets voor jou is.

Deze cursus is inclusief:

 • Toetsvragen na iedere les om te kijken of je de doorlopen les begrepen hebt
 • Aan het einde van de cursus een certificaat als bewijs van deelname
 • Toegang tot een besloten Facebook-groep waarin je al jouw vragen met betrekking tot de cursus kunt stellen